16. 1. 2014.

Ram za dve fotografije

Ovaj ram sam pravila za mog sestrića, zamolio me da mu napravim ram ali da bude za dve fotografije. Plašila sam se da će biti prevelik i nestabilan ali sam ipak zadovoljna krajnjim rezultatom. Isto tako sam razmišljala da ne preteram jer sam većinu ramova pravila za devojčice. Nadam se da će mu se dopasti kad ga bude video. Ako mu se ne dopadne, moraću da pravim drugi...
Pravila sam ga od stakla, dimenzije su mu 37x22 cm jer su  fotografije velike. U staklorezačkoj radnji su uvek ljubazni i mi izlaze u susret, čak su mi dali i deblje staklo koje mogu da koristim za silikonske ili gumene pečate. 
Koristila sam ukrasni pesak, to je ovo plavo, svetlo plavo i belo, bilo mi je zanimljivo da pokušam sa ne toliko vidljivim prelazima između boja i dopalo mi se. Žuti su ukrasni kamenčići a sa leve strane su školjke koje ja čekićem isitnim. Sva sreća da u ulici oko mene ima dosta majstora  i svi imaju razumevanja za ovo moje lupanje.


    Ovaj sivkasti deo u sredini je mak, onaj nemleveni u kesicama.

 Stari lančič sam iskoristila da malo razdvojim boje

 i ništa bez školjki koje toliko volim



  
držač je od napravljen od lima a ram je lakiran bezbojnim lakom.

A sada imam pitanje za sve vas. Ja sam početnik u blogovanju a znam da neke od vas imaju blogove već nekoliko godina. Ove ramove sam počela da pravim tako što sam želela da imam nešto što nemaju svi drugi a nisam mogla da nađem i kupim. Desetak godina smišljam i pravim, poklanjam rodbini i prijateljima, ponekad i prodam. Počela sam da pravim od kartona, pa od drveta, njh ću i dalje da pravim a sada i od stakla. Ali ja ovakve ramove nisam videla nigde, nisam ih kopirala od nikog. Ono što mene muči je ovo: postoji li ovde nekakvo autorsko pravo i jesam li stvarno sebična ako sam posle dugog razmišljanja shvatila da trenutno ne želim da postavim tutorijal za ove ramove. Jer mene baš ovi ramovi izdvajaju od drugih a smatram da svako od nas teži baš tome, da napravi nešto po čemu ga prepoznaju. Važi li to autorsko pravo samo za pojedince ili je isto za sve nas kreativce koji pokušavamo da se izdvojimo iz gomile... Jer ja stvarno volim da pomažem drugima kad god mogu a ovo mi stvara takvu dilemu da ni sama ne znam šta da radim. Jesam li loša osoba ako ne želim da podelim sa drugima baš sve i izradu ovih ramova zasad sačuvam za sebe? 
Stvarno bih volela da znam šta vi imate da kažete o toj temi, poštujem svačije mišljenje i nadam se da ste me shvatile na pravi način. Kakvo je vaše iskustvo?
  












11 коментара:

  1. odličan je ram a što se tiće autorskog prava na blogu ja ti to neznam i voljela bih i sama znati, ima jedan link koji sam postavila zove se do not copy http://www.copyscape.com/banners.php?o=f ali mislim da nas to ne štiti od kopiranja naših autorskih dijela
    Naravno da te to izdvaja , ja mislim da nije ni potrebno da radiš turorijale za nešto što je samo tvoje, čim postaviš tako nešto naravno vidljivo je svima..
    Ugodan dan ti želim..lp

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Klaudiya, možda ću pokušati da postavim nešto slično kao što si ti postavila link, mada i ja mislim da to nije pravo rešenje. Veliki pozdrav!

      Избриши
  2. Lep ram. Ne ne mislim da si sebična. U inostranstvu mnogo blogera svoje tutorijale-uputstva prodaje u PDF formatu. Samo nastavi sa tako divnim radom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vilinke, mi smo i dalje daleko od onog što čovek može da postigne u inostranstvu. Ja sam presrećna ako nešto uspem da prodam jer jedino tako mogu sebi da priuštim repromaterijal za sve ovo. Problem sa ovim što sam pitala je to što meni ovi ramovi previše znače, puno vremena i truda ulažem u njih... Pozdrav!

      Избриши
  3. Ovo pitanje koje tebe muči sasvim je normalno pitanje i ne nisi loša osoba zbog toga...i sama u zadnje vrijeme razmišljam o nekim stvarima koje bih pokrenula ali moram prvo vidjeti kako se zaštiti, tj. zaštititi svoje radove ako ih počnem praviti. ono što objavimo ovdje na blogu vrlo lako svatko može kopirati, pa čak i kopirati cijele naše blogove i predstaviti ih kao svoje, svašta sam čula da zločesti ljudi rade...stoga je u redu ako postupak stvaranja nečega želiš zadržati za sebe, a ostalima prezentirati finalni rad, uostalom to je ono što i želimo vidjeti :) Okvir je stvarno prekrasan, kao iz izloga :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Katarina, već nekoliko puta sam imala prilike da pročitam kakve sve probleme su neke devojke imale i stvarno ne razumem zašto bi neko prekopirao tuđi blog ali bilo je i toga. Mislim da je nemoguća misija zaštititi se od takvih stvari. Želim ti puno sreće!

      Избриши
  4. Anice, ni ja ne mislim ni da si sebična ni da si loša osoba, jednostavno želiš da zaštitiš svoje radove. Ovo šta ti radiš je vrlo jedinstveno i jako lepo, tvoj ram koji si mi poklonila je izuzetan. A što se tiče autorskih prava, u ovoj našoj zemlji, haha moram se nasmejati, ali ne bih znala šta da ti kažem. Ovo što je Klaudija napisala, možeš staviti na svoj blog, ali ni to ne znam koliko će pomoći, ja ću svakako probati. Samo nastavi da radiš tako lepe stvari!!! Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ivana, znam da se nekome možda i ne dopadaju ovi moji ramovi ali ja volim da ih pravim, mada sigurno ima i lepših... Meni je dovoljan problem i to što me mogu u ovom malom gradu čak da razmišljam o nekom udruženju, verujem da bi mi to olakšalo možda prodaju. Nemoguća mi je i registracija jer se tek to ne isplati i onda shvatim da i dalje mogu sve ove stvari da pravim iz ljubavi i da ne pomišljam da ću uspeti nešto da zaradim od ovog... Veliki pozdrav!

      Избриши
  5. Ram je prelep.
    Što se autorskih prava tiče, dug je i kompilovan proces za njihovu zaštitu, da ti ne bih preporučila. Naravno tutorijal ne treba da postavljaš. Neko će možda probati da uradi nešto slično, ali nikada neće uspeti da to bude kao original.
    Bilo je na žalost, pojava da neko tuđ rad prikaže kao svoj, ali takvi su brzo etiketirani i nestali su sa blogova, bar koliko ja znam...i nisu to bile česte pojave. Većina krativaca je poštena i dobrog srca.
    Srećno dalje sa radovima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Neno, znam da je zaštita baš onako po zakonu nemoguća, mislila sam šta ako se nešto tako desi jer sam već čitala takve stvari. I verujem ti za ovo da je većina kreativaca poštena, neke osobe su mi stvarno postale drage i dosad nisam imala nikakvih problema, naprotiv, svi su voljni da pomognu. Veliki pozdrav!

      Избриши

Svaki vaš komentar me raduje i mnogo mi znači.
Hvala!