23. 9. 2014.

Enkaustika - drugi pokušaj

Mnogo vremena sam se dvoumila da li da vam uopšte pokazujem šta sam novo radila sa peglom jer mi se ne dopada kako je sve sada ispalo. Ali ko kaže da mora da bude savršeno. Bila sam u pravu samo oko toga da je prvi put stvarno bila početnička sreća jer i za ovo treba talenat i puno truda iako za jednu sličicu ponekad ne treba ni minut vremena. I pre sam probala jednom ali sam se toliko iznervirala da neko vreme nisam želela da pokušavam ponovo. Sve su minijature i otprilike su veličine 10 - 15 cm. I ovog puta sam koristila poleđinu papira od starog kalendara. Za početnike kažu da je praktičnije sa tim običnim papirima od kalendara.


Ove šare nastaju tako što se prisloni pegla i bez razmazivanja je odvojiš od lista

Ova sličica mi se nikako ne dopada, možda mi raspored boja nije uspeo ali nešto na njoj me potpuno odbija.

Trebalo je da izgleda kao grad, zgrade su krive, ali mi se bar boje dopadaju.
Ovaj snimak mi je bio inspiracija

Sunce je tu ali mi nebo nije uspelo

Primer kako ne treba raditi - vide se brojevi. Mora da se pazi da je papir sa što manje detalja

Moja omiljena sličica

Boje su uživo još intenzivnije, na fotografiji je ispalo bledo


Danas počinje jesen. Nekima omiljeno godišnje doba. Ja ne volim jesen, ne volim kišu, ni hladnoću...

21 коментар:

  1. Nemoj da budeš tako stroga ovo fantastično izgleda! Da li radiš običnom peglom ili imaš neku posebnu za ovo? Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marijana. Radim običnom peglom ali vodim računa da je kasnije dobro očistim da ne bi kasnije sebi napravila problem. I mora obična, nikako na paru. Postoji specijalna pegla za enkaustiku, nisam sigurna ima li je ovde, viđala sam na stranim sajtovima u kompletu ima da se naruči sa voštanim bojama. Možda bi mogla i mini pegla za putovanja da se koristi ali ja je nemam. Temperatura pegle treba da je niska ako rešiš da probaš... Pozdrav!

      Избриши
  2. Ova tehnika mi se puno dopada, čak sam nešto i probala da "šaram", koristeći malu peglu koja je vrlo pogodna za rad (lagana, lakše se manovriše, lakše praviš sitnije detalje...). Tvoji radovi su sasvim dobri za početak, samo nastavi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Valjda je sve stvar navike, moja pegla nije mnogo teška ali mi ipak nije praktična. Nadam se da će sledeći put biti bolje...

      Избриши
  3. meni se ovo sve sviđa, s obzirom da nikad nisam koristila tu tehniku ni ne privlači me baš da probam, ako baš mora da crtam, više volim ručno..
    No ja bih na tvom mjestu baš ono što mislim da mi s ene sviđa ili nije baš ispalo po očekivanom iskoristila za poleđinu nekog rada, npr, poleđina okvira za slike ili za poleđinu čestitki..opet moj prijedlog..
    Ali stvarno meni je baš sve super, jer volim te boje koje baš odskaču i čine te veselim :D pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na savetima. U pravu si, može da se svaka sličica iskoristi - i ja sam čestitke pravila. Zanimljivo za ovu tehniku je i to da svaki rad može da se prepravi, pošto na kraju samo izglancaš najlon čarapom pa sledeći put može da se promeni. Neki lakiraju na kraju ali ne znam koji lak se koristi, tada ne može da se menja. Pozdrav!

      Избриши
  4. Meni je sve ovo predivno. Nisam stručnjak, ali stvarno su ti super slike! Najlepša mi je ona sa zgradama, samo mene podesća na neki ledeni grad :-) Pozdrav Ivana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ivana, utešila si me. Bila sam razočarana malo kako su mi sada ispale sličice pa kad vi nećete da me kritikujete moram ja sama :-)

      Избриши
  5. Šta nije uspelo!?
    Meni ovo izgleda savršeno. Ručni je rad, ne može biti kao fotografija.
    Ma, prelepo je, bravo draga!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Neno! Kiša i loše vreme su krivi za moje neraspoloženje tada, pa je to uticalo i na post :-)

      Избриши
  6. OMG!!!
    Pa ovo je prelijepo!!! I to sve - od prve do zadnje!
    I ja sam se okušala u enkaustici i moji pokušaji nisu ni približno tako dobro ispali kao ovi tvoji...pa to su draga moja prava mala umjetnička djela (čak i ona koja se tebi ni malo ne sviđaju)! Odlično ti ide i zato nemoj odustati...u toj tehnici se ipak radi o apstraktnoj umjetnosti!
    Lp :*

    ОдговориИзбриши
  7. I još k tome koristiši običnu peglu! Ma, svaka ti čast što si uspjela običnom peglom ovakve divote oslikati, a što bi tek bilo da imaš onu pravu, malu, za enkaustiku (ja sam svoju kupila na e-bayu).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sanja, toliko me raznih tehnika zanima da bukvalno finansijski ne bih mogla da izdržim kad bih rešila sve alate posebno da kupujem. Ne radim i zato moram da se snalazim...

      Избриши
  8. Vau, ovo je predivno, nisam nikada probala, ni ne znam kako se radi, ali rezultat mi se sviđa jako jako :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, probaj slobodno, tutorijala ima puno, treba ti pegla - obična, ne može na paru, na nižoj temperaturi, voštane boje - kažu da uljane nisu dobre, i papir od starog zidnog kalendara. Toliko za početak. Kada je enkaustika u pitanju i ja ne znam ništa, samo probam za sada.

      Избриши

Svaki vaš komentar me raduje i mnogo mi znači.
Hvala!