23. 9. 2014.

Enkaustika - drugi pokušaj

Mnogo vremena sam se dvoumila da li da vam uopšte pokazujem šta sam novo radila sa peglom jer mi se ne dopada kako je sve sada ispalo. Ali ko kaže da mora da bude savršeno. Bila sam u pravu samo oko toga da je prvi put stvarno bila početnička sreća jer i za ovo treba talenat i puno truda iako za jednu sličicu ponekad ne treba ni minut vremena. I pre sam probala jednom ali sam se toliko iznervirala da neko vreme nisam želela da pokušavam ponovo. Sve su minijature i otprilike su veličine 10 - 15 cm. I ovog puta sam koristila poleđinu papira od starog kalendara. Za početnike kažu da je praktičnije sa tim običnim papirima od kalendara.


Ove šare nastaju tako što se prisloni pegla i bez razmazivanja je odvojiš od lista

Ova sličica mi se nikako ne dopada, možda mi raspored boja nije uspeo ali nešto na njoj me potpuno odbija.

Trebalo je da izgleda kao grad, zgrade su krive, ali mi se bar boje dopadaju.
Ovaj snimak mi je bio inspiracija

Sunce je tu ali mi nebo nije uspelo

Primer kako ne treba raditi - vide se brojevi. Mora da se pazi da je papir sa što manje detalja

Moja omiljena sličica

Boje su uživo još intenzivnije, na fotografiji je ispalo bledo


Danas počinje jesen. Nekima omiljeno godišnje doba. Ja ne volim jesen, ne volim kišu, ni hladnoću...

17. 9. 2014.

Plavi privezak

Pre nekoliko nedelja sam na pijaci slučajno videla u drvenoj kutijici razne kamenčiće, shvatila sam da je među njima jedan plavi, poseban i odmah sam znala da moram da ga kupim. Prodavala ga je gospođa koja je na moje pitanje koja je cena odgovorila samo - uzmi ga. Pomislila sam da je nisam razumela pa sam pitala ponovo i dobila odgovor - uzmi ga, ja i ovako ne znam šta da mu radim ni čemu služi. Ipak sam joj dala malo novca, bilo mi je neprijatno da ga tek tako uzmem i kad sam joj rekla da volim da pravim nakit zamolila me da joj samo donesem sledeći put da vidi šta sam uradila sa njim. Ali sledeći put nisam bila u mogućnosti da odem do pijace, išla sam u selo... Kasnije sam privezak nosila ali tu ženu više nisam našla. Gospođa je iz Bugarske i želim ovim putem da joj se zahvalim, možda će nekad ovo i ona da pročita.
Pokušala sam da potražim na internetu koji je ovo kamen i nešto najpribližnije mi je bojeni haulit. Ako neko zna malo više o tome, volela bih da mi pomogne i kaže mi svoje mišljenje. Kamen je velik, 6 cm i mislila sam da će mi biti težak ali nije toliko strašno.
Žica je obična, pozajmila sam od tate, ogulila sam neku plastiku sa žice i ovo je konačan rezultat. Nisam dosad pravila ovako nešto, malo sam se namučila i ako nekad kupim baš pravu žicu za pravljenje nakita, možda ovaj privezak postane malo lepši. Pravila sam ga za sebe, maštala sam o takvom privesku i sada ga sa zadovoljstvom nosim.

Evo i fotografija:



  


 


  

  

Išla sam sa tatom u njivu da beremo bundeve i ovaj zalazak sunca me oduševio, delim ga sa svima vama! 


 Želim vam lepe i sunčane dane...

9. 9. 2014.

Narukvice

Volim da nosim nakit, ne patim od toga da mora da bude skupoceno, zlato uopšte ne nosim, jedino srebro. Posebno volim bižuteriju. Jedino mi je problem što sam alergična na nikl pa zbog toga ponekad moram da se snalazim. Dešavalo mi se da bezbojnim lakom prelakiram neke stvari da bi mogla da ih nosim. Ove narukvice koje želim da vam pokažem sam pravila ove godine, neke sam prodala, neke sam pravila za sebe... Nekad mi naruče šta žele pa uzmu po nekoliko odjednom. Jednostavne su a tehnike su razne, nešto sam sama smišljala a neke su pravljene uz pomoć tutorijala sa interneta.

kumihimo tehnika sa perlicama

upletena, od voštanog konca

kumihimo sa perlicama

perlice povezane alkicama

makrame sa perlicama

od voštanog konca

narukvica od perlica

makrame sa plastičnim perlama

kumihimo narukvica

kumihimo narukvica

kumihimo, ove mi najviše traže, naručivali su i za bebe ali bez kopče

makrame

makrame sa perlicama

vrsta kumihimo tehnike


Ovo je samo deo, neke nisam uspela da slikam...